Czy tylko kalorie mają znaczenie?
Co nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz?...Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne. Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz. Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób. Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię. Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER. A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza.
Epidemia otyłości
Obchodziliśmy niedawno światowy Dzień Otyłości. Warto wspomnieć o tym, że rok 2015 będzie pierwszym rokiem w historii, kiedy więcej ludzi umrze z powodu chorób związanych z otyłością, niż z głodu. Eksperci są zgodni - to już epidemia. To ostatni dzwonek, żeby coś z tym problemem zrobić. To nie jest kwestia estetyki, tylko zdrowia - zbyt duża masa ciała powoduje szereg śmietelnych w skutkach chorób, ich leczenie to ogromne koszty dla społeczeństwa. Najbardziej przerażające jest to, że lawinowo zwiększa sie odesetek otyłych dzieci - wiele z nich nie będzie miało szansy, by dożyć do 20. roku życia. Zdrowe odzywianie to nie jakaś tam moda, tylko konieczność. Edukacja jest podstawą - trzeba ludziom pokazać jak przygotowywać zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Pamiętajmy - grubi rodzice, to grube dzieci.
Definicja otyłości
Otyłość (łac. obesitas) ? nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia1. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.
Nie tylko ilość, ale również rozmieszczenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej ma znaczenie. Zgromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, nazywane otyłością brzuszną (otyłość androidalna), ma większe znaczenie patologiczne niż równomierne rozłożenie lub podskórne zgromadzenie tkanki tłuszczowej.
Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na niektóre choroby, w tym choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre typy nowotworów, zapalenie kości i stawów23 i dlatego też skraca oczekiwaną długość życia3. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oty%C5%82o%C5%9B%C4%87