Niesanitarne restauracje
Mrożone czy odgrzewane jedzenie rodem z Kitchen Nighrmares to niestety brutalna prawda, również w Polskich lokalach. Właściciele restauracji często umywają ręce, a jakość jedzenia mówi sama za siebie.
Niestety pod względami sanitarnymi też kolorowo nie jest, co można było zobaczyć w programie telewizyjnym, emitowanym w Polsce. Trzymanie nieugotowanego i surowego mięsa razem z gotowym, pleśń, grzyb i brud.
Oczywiście są to przypadki i nie należy przyjmować ich za regułę, ale warto zasięgnąć wiedzy i sprawdzić opinie lokalu zanim do niego pójdziemy.
Definicja cateringu
Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.
Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering
Fast food- szybkie jedzenie
Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food