Czy fast food= trash food?
Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) ? rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną ? zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji ? błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fast_food
Nowe trendy w smakach polskich smakoszy
Rozmaitość lokali pojawiających się na polskim rynku jest coraz większa, co cieszy, szczególnie ludzi lubiących spróbować trochę kuchni innej niż Polska. Restauracje greckie, włoskie czy azjatyckie są już chyba w każdym mieście.
Kiedyś jedynie największe miasta miały sushi bar'y, teraz sushi przyzwoitej jakości możemy dostać niemal wszędzie, również w centrach handlowych. Nasz kraj zaczyna otwierać się na wpływy kulinarne z różnych stron świata. W naszych domach coraz częściej gości kuchnia włoska lub śródziemnomorska. Nic tylko korzystać z życia i jeść ;)
Dobra knajpa, jak poznać
Dobra restauracja cechuje się tym, że w porze obiadowej zazwyczaj nie ma miejsc, jeżeli jest inaczej to coś tu nie gra. Na pierwszy rzut oka każda restauracja wygląda w porządku, ale to o jedzenie chodzi, a nie o wystrój.
Można szukać opinii na temat konkretnych lokali w internecie, jednak bywa, że i one są zakłamane. Polecający znajomi to dobre źródło informacji o danej knajpie, ale nie zawsze mamy ich aż tyli, aby byli w każdym lokalu w mieście. Czasami trzeba zaryzykować i sprawdzić to na własnej skórze.