Nie wspomagaj się byle czym!
Jest wiele rodzajów suplementów i odżywek, niektóre zażywa się przed treningiem inne podczas, a jeszcze inne po.
Zawsze należy uważnie czytać etykietę i stosować się do dawkowania zaleconego przez naszego trenera. Jeżeli przegniemy z suplementacją i jej nie rozpracujemy, skończymy jak napompowany worek, bez rzeźby. To kolejny częsty błąd początkujących, liczą że wyjadanie każdej możliwej odżywki pomoże im szybciej osiągnąć efekt.
Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje czasu,a by pewne rzeczy przyswoić, przetworzyć. Dlatego efekty treningu- dobrego treningu zawsze będą długofalowe, nigdy natychmiastowe.
Kalorie w diecie
Zapotrzebowanie każdego człowieka na kalorie jest zależna od wielu czynników. Można skorzystać z porad dietetyka sportowego, albo trenera z siłowni. W sieci dostępne są też kalkulatory takiego zapotrzebowania na kalorie.
Nasza dieta nie może być zbyt mało kaloryczna, ponieważ nasze mięśnie nie będą miały z czego się powiększać. Nie można tez przesadzić, ponieważ może się to skończyć efektem 'zalania tłuszczem' wszystkie efekty naszego treningu będą ukryte pod warstewką tłuszczu, co da nieprzyjemny efekt wizualny.
Aminokwasy - definicja
Aminokwasy (aa, AA1, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową2.
Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna3 (kwas 2-aminoetanofosfonowy).
Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain4, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.
Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach5.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy