Porady odnośnie suplementacji

est jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, B

Porady odnośnie suplementacji Jednym z bardziej polecanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Odzywki z tym białkiem można nabyć np. w .

Interpretacja Indeksu Masy Ciała

BMI jest bardzo prosty w użyciu, jest jednak dosyć niedokładnym wskaźnikiem niedowagi i nadwagi oraz ryzyk chorób z nimi związanych. Kulturyści mogą mieć BMI wskazujące na skrajną otyłość, posiadając jednocześnie bardzo mało tkanki tłuszczowej. Z drugiej strony, BMI zupełnie zdrowych, szczupłych i wysokich lekkoatletów może wskazywać na skrajną niedowagę (np. BMI Yohanna Diniza przy wzroście 185 cm i wadze 59 kg wyniesie 17,24). Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem chorób różni się między populacjami o różnych proporcjach ciała. I tak wśród Azjatów ryzyko cukrzycy jest znacząco wyższe przy niższych wartościach BMI3. Zawartość tłuszczu w organizmie jest też wyższa u kobiet, niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wskaźnik_masy_ciała


Popularne powiedzenie: Ruch to zdrowie

Uprawianie sportu to dla wielu nie tylko hobby, sporo osób traktuje sport jako coś co pozwoli im się cieszyć lepszym zdrowiem. I maja rację, bowiem ruch ma korzystny wpływ na wszystkie najważniejsze aspekty naszego zdrowia: ciśnienie, układ kostny, kondycja stawów.

Jednak aby sport był zdrowy musimy przestrzegać kilka podstawowych zasad przy jego uprawianiu. Brak rozgrzewki czy przetrenowanie mogą prowadzić to skutków wręcz odwrotnych niż te, których się spodziewamy. Dlatego namawiam do traktowania wszystkiego z umiarem, nawet sportu.


Typy odżywek białkowych

Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.

Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.