Czym ciąć wykładziny?
Spośród setek różnych rodzai noży, od kuchennych po myśliwskie, spory ich odsetek jest używany na placach budowy. W różnej formie i czasem nie koniecznie zgodnie z ich domyślnym przeznaczeniem.
Noże do wykładzin, które same w sobie posiadają wiele podkategorii, stanowią jedno z podstawowych narzędzi każdego tapicera. Cechują się wysuwanym płaskim ostrzem, które można regulować w zależności od grubości ciętego materiału. Ponadto ostrze jest wymienne a rączka dobrze leży w dłoni, aby móc prowadzić równe długie cięcia.
Warto też wspomnieć że są niestety nieco droższe od zwykłych, prostych noży. Jednakże i tak opłaca się sobie taki sprawić, chociażby ze względu na jego niezrównaną poręczność w tego typu robotach.
Cięcie wykładzin - kilka porad
Używając profesjonalnego noża do cięcia wykładzin i linoleum, warto zastanowić się chwilę przed poprowadzeniem nieodwracalnego cięcia. To że ostrze samo w sobie jest wysokiej klasy, nie znaczy że przycinania nie można zepsuć.
Należy przede wszystkim zadbać o to, by linia cięcia nie była niczym zastawiona - gdy już się zacznie ciąć, lepiej skończyć to jednym pociągnięciem. Sprawdzić należy również podłoże pod ciętym materiałem - nóż może się o coś zahaczyć i zejść z linii.
Drugim, nie mniej ważnym elementem, jest upewnienie się że ostrze jest wystarczająco naostrzone i nie równe. W innym razie, może się okazać ze zrobimy zadziory w materiale zamiast gładkiego cięcia.
Ostrza do pracy
Noże wykorzystywane na budowach lub innych miejscach pracy posiadają najczęściej chowane i wymienne ostrza. Rękojeść wykonana jest albo z odlewanego metalu lub tworzyw sztucznych ukształtowanych wtryskowo. Niektórzy używają standardowego ostrza żyletkowego, inne specjalistyczne używają ostrzy dwustronnych. Użytkownik może dopasować wysunięcie ostrza z rękojeści w zależności od potrzeb np. do rozcinania opakowań bez uszkodzenia ich zawartości. Gdy ostrze się stępi, może być szybko odwrócone lub wymienione na nowe. W niektórych modelach ostrza zapasowe lub używane są przechowywane w wydrążonej rękojeści i są dostępne poprzez odkręcenie śruby i otwarcie uchwytu.
Nóż do opakowań kartonowych
Inne modele wyposażone są w system szybkiej wymiany ostrza, który pozwala na wymianę ostrza bez użycia narzędzi, lub łatwe wysunięcie ostrza ze schowka w rękojeści. Ostrza do tego typu noży występują często zarówno w jedno jak i dwustronnej wersji i pasują do wielu modeli innych producentów. Istnieją również ostrza specjalistyczne do cięcia taśm, linoleum i innych materiałów. Inna grupa to noże użytkowe z odłamywanym ostrzem tzw. noże segmentowe, które zawierają długie, podzielone na segmenty ostrze wysuwane z rękojeści. Kiedy segment tnący staje się tępy, może on być odłamane od reszty ostrza, które po wysunięciu kolejnego segmentu z rękojeści jest ostre i gotowe do użycia. Odłamywanie najlepiej wykonywać przy pomocy kombinerek, a odłamanie ostrza następuje wzdłuż wytrasowanej linii podziału, gdzie metal jest cieńszy. Kiedy wszystkie segmenty zostaną zużyte można nóż wyrzucić lub założyć nowe ostrze zamienne. Ten projekt został wprowadzony przez japońską firmę Olfa Corporation w roku 1956 jako pierwsze na świecie ostrze odłamywane i został zainspirowany analizą ostrych krawędzi rozbitego szkła oraz tym jak łatwo dzieli się na kawałki tabliczka czekolady.
Inny jeszcze rodzaj noży używany do rozcinania kartonowych opakowań składa się ze spłaszczonej blaszanej tulei nasuniętej na plastikowy prostokątny uchwyt, do którego wstawiane jest ostrze z jedną krawędzią tnącą. Tuleja przesuwa się w górę i w dół na uchwycie, odsłaniając ostrze do cięcia, a zakrywając je gdy nie jest w użyciu. Uchwyt ostrza może zarówno wsunąć się do tulei lub złożyć podobnie jak w scyzoryku. Uchwyt ostrza jest tak zaprojektowany, aby odsłonić tylko tyle ostrza ile niezbędne jest do przecięcia tylko jednej warstwy tektury falistej, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia zawartości opakowania.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/No%C5%BCe_u%C5%BCytkowe